Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Römork kullanmak istiyorum, ne yapmalıyım?

İlk olarak aracınızda bir çeki demiri takılı olmalıdır. Sonrasında ise, ihtiyacınıza uygun römorku seçmelisiniz.Seçim yaparken, taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi hususlarda ihtiyacınızı belirlemeniz gerekir.

yüklenemedi

Römork çekmek için ne gerekli?

Çeken aracın plakasının römorka da takılması yada yazılması gerekir. Yüklü ağırlığı 750 Kg üstünde olan römorkların tescil edilmesi ve sürücünün römorklu bir sınava girerek ehliyetine işletmesi gerekir.

yüklenemedi

Neden Tip Onay Belgeli Römork almalıyım?

Römorklar da tıpkı araçlar gibi karayollarında seyir halinde olmalarından dolayı, belirli bir standarta tabi olmaları gerekmektedir. Bu sebeple trafikte "Karayolları Tip Onay Belgeli" römork kullanılması gerekmektedir. Bu römorklar uluslararası standarta göre imal edilip test edildikten sonra, uygunluğu sertifikalandırılmaktadır. 

yüklenemedi

Çeki demirini ruhsata nasıl işletebilirim?

Çeki demirinizi ruhsata işletmek için yapmanız gerekenler adım adım aşağıdaki şekildedir :

1) Çeki demirinizin montajını yaptıktan sonra, anlatığınız firmada hazırlanan projenizi (Montaj Uygunluk Belgesi) teslim alıyorsunuz.

2) En geç 30 gün içerisinde projenizle Türk Standartları Enstitüsü Araç Kontrol Merkezine giderek belirlenen harç karşılığı dosyanızı onaylatıyorsunuz. Harcınızı nakit veya kredi kartı ile gideceğiniz yerdeki bankolardan yatırabilirsiniz. Araç sahibinin gitmesi şart değildir.

3) Onaylanan dosya ile birlikte en yakın notere giderek ruhsat sahibi tarafından “Araç Tescil Belgesini” işlem bedeli karşılığında yeniletiyorsunuz. Tescil belgesinde yer alan Z.2. Diğer Bilgiler kısmına “Çeki Demirli” ibaresi eklenir.

Böylece işlemleriniz tamamlanmış olur.

yüklenemedi

Her araca çeki demiri takılabilir mi?

Çeki demiri taktırma şartlarını taşıyan her araca takılabilir.Araç üreticileri tarafından katar ağırlığı verilmiş her araca demir monte edilebilir.

 

yüklenemedi

Römorkumu ne sıklıkla temizlemeliyim?

İdeal olarak römorkunuzu her kullanımdan sonra temizlemelisiniz. Yoldaki kiri, tuzu vb. temizlemek için düzenli olarak yıkamak treylerin iyi durumda kalmasına ve ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.

Kimyasal ve/veya aşındırıcı temizleyiciler kullanılmamalıdır, çünkü bunlar römorkunuzu korozyondan korumak için kullanılan kaplamalara, örneğin galvanizlemeye zarar verebilir.

yüklenemedi

Römork alırken nelere dikkat etmeliyim?

Öncelikle aracınızda bir çeki demiri takılı olmalıdır. Daha sonra ihtiyacınıza uygun römorku seçmelisiniz. Bu seçimi yaparken; taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi konularda tercihinizi belirlemeniz gerekir. Römorkunuzun Tip Onay Belgeli olması da dikkat etmeniz gereken önemli bir detaydır. 

 

yüklenemedi

Römorkumun lastik kontrolünde nelere dikkat etmeliyim?

İlk kontrol edilmesi gereken; römorkun lastiklerinin kontrolüdür. Lastik bakım ve kontrollerinin düzenli periyotlarda yapılması kullanım ömrünü uzatır. Daha önemlisi ise insan hayatı açısından önem taşır.Bu nedenle araç lastiklerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Genelde sürücüler kendi araçlarındaki lastikleri kontrol eder, ancak römork lastiklerini atlarlar. Bu da, sürüş sırasında güvenliği tehlikeye düşürecek önemli bir adımdır. Özellikle römork aylardır kullanılmıyor ise, lastiklerde çürüme ya da çatlama meydana gelmiş olabilir. Hava basınçları düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekli durumlarda değiştirilmelidir. 

yüklenemedi
Daha Fazla Yükle